Sól kuchenna (chlorek sodu) jest niezbędnym składnikiem diety, jednak jej nadmiar w ciąży może prowadzić do poważnych powikłań. Zbyt duża ilość soli sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie, obrzękom, nadciśnieniu tętniczemu, a w skrajnych przypadkach – rozwojowi stanu przedrzucawkowego (preeklampsji). Zalecane dzienne spożycie soli dla kobiet w ciąży nie powinno przekraczać 5–6 g (ok. jednej łyżeczki), wliczając sól ukrytą w produktach przetworzonych (pieczywo, wędliny, sery, przekąski). Warto ograniczać dosalanie potraw, wybierać produkty niskosodowe, unikać gotowych dań, chipsów, fast foodów. Sól jodowana jest zalecana w diecie ciężarnych ze względu na zapobieganie niedoborom jodu, ważnego dla rozwoju mózgu dziecka. Niedobór soli jest rzadki, ale może prowadzić do zaburzeń gospodarki elektrolitowej. Zawsze należy kierować się umiarem, a w przypadku nadciśnienia lub obrzęków skonsultować dietę z lekarzem lub dietetykiem.