Dieta przy kamicy moczanowej – co jeść, a czego unikać?

Kamica moczanowa to rodzaj kamicy nerkowej, w której w drogach moczowych powstają złogi z kwasu moczowego. Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby. Zaleca się ograniczenie spożycia puryn (związków obecnych w mięsie, podrobach, rybach, owocach morza, roślinach strączkowych), które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi i moczu. Wskazane jest unikanie czerwonego mięsa, wędlin, podrobów, sardynki, śledzi, soczewicy, grochu, fasoli, szpinaku, szczawiu, grzybów, alkoholu (zwłaszcza piwa) i słodzonych napojów. W diecie powinny dominować produkty mleczne, jajka, warzywa (z wyjątkiem tych bogatych w puryny), owoce, produkty pełnoziarniste, ziemniaki, ryż, kasze. Należy pić dużo wody (2–3 litry dziennie), by rozcieńczyć mocz i zapobiec powstawaniu złogów. Wskazane jest alkalizowanie moczu (np. wodą z cytryną), ograniczenie soli i cukru, a także utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Dieta przy kamicy moczanowej powinna być ustalana indywidualnie, najlepiej pod kontrolą dietetyka lub nefrologa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj