Dieta przy zgadze – osiem zasad, które warto znać

Odpowiednia dieta to kluczowy element profilaktyki i leczenia zgagi. Oto osiem zasad, które warto wprowadzić: 1) Jedz regularnie, małe porcje; 2) Unikaj tłustych, smażonych i pikantnych potraw; 3) Ogranicz kawę, alkohol, czekoladę i napoje gazowane; 4) Nie jedz tuż przed snem – ostatni posiłek na 2-3 godziny przed położeniem się; 5) Wybieraj produkty lekkostrawne – gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu; 6) Unikaj cytrusów, pomidorów, cebuli i czosnku; 7) Pij dużo wody, unikaj napojów bardzo gorących lub zimnych; 8) Zadbaj o prawidłową masę ciała i aktywność fizyczną. Przestrzeganie tych zasad pomaga zmniejszyć częstotliwość i nasilenie zgagi, poprawia komfort życia i wspiera leczenie farmakologiczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj