Dlaczego dietetycy przestrzegają przed stosowaniem octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy zyskał popularność jako domowy środek odchudzający i naturalny „detoks”. Wielu dietetyków jednak ostrzega, by nie nadużywać tej substancji z kilku powodów. Po pierwsze – regularne spożywanie octu jabłkowego, zwłaszcza w stężonej formie lub na pusty żołądek, może powodować poważne podrażnienia przewodu pokarmowego: zgagę, nasilenie refluksu, wrzody żołądka. Długotrwałe stosowanie wpływa negatywnie na szkliwo zębów, prowadząc do jego demineralizacji i nadwrażliwości. Wbrew marketingowym sloganom, ocet jabłkowy nie jest uniwersalnym lekiem na odchudzanie czy regulację cukru – brakuje rzetelnych, szeroko zakrojonych badań potwierdzających ogólną skuteczność, natomiast istnieje wiele doniesień o ryzyku rozchwiania równowagi elektrolitowej, zaburzeniach pracy nerek czy szkodliwym wpływie na układ sercowo-naczyniowy u osób z chorobami przewlekłymi. Szczególnie niebezpieczny może być w połączeniu z niektórymi lekami na cukrzycę i nadciśnienie – potęguje ich działanie, grożąc hipoglikemią lub niedociśnieniem. Dietetycy przestrzegają przed przyjmowaniem octu w suplementach i zalecają ostrożność w interpretowaniu „cudownych” efektów, promowanych w mediach społecznościowych. Osoby zdrowe mogą spożywać niewielkie ilości octu jako dodatek do sałatek, ale regularne picie bez kontroli lekarskiej jest niezalecane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj