Glicyna to najprostszy aminokwas białkowy, kluczowy dla funkcjonowania organizmu. Pełni funkcję budulcową (wchodzi w skład kolagenu, białek mięśniowych, skóry, ścięgien), bierze udział w syntezie hemoglobiny i kwasów nukleinowych, reguluje przewodnictwo nerwowe jako neuroprzekaźnik hamujący (regulacja napięcia emocjonalnego, łagodzenie stresu, poprawa snu). Jest też prekursorem glutationu – bardzo silnego antyoksydantu. Glicyna wspiera detoks wątroby, prawidłową pracę serca, a jej niedobory mogą prowadzić do osłabienia, problemów z regeneracją i skórą. Suplementacja glicyną bywa wykorzystywana przy problemach ze snem, rekonwalescencji, zaburzeniach neurologicznych. Dawkowanie: zwykle 1–3 g na dobę pod nadzorem lekarza. Nadmiar glicyny może powodować dolegliwości żołądkowe. Źródła glicyny to żelatyna, galarety, mięso, nabiał.