Gojnik – jak przygotować herbatę z tej rośliny?

Gojnik (Sideritis scardica) to roślina znana ze swoich właściwości prozdrowotnych, wykorzystywana od wieków na Bałkanach i w krajach śródziemnomorskich. Napar z gojnika działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia, obniża stres i poprawia koncentrację. Przygotowanie herbaty z gojnika jest bardzo proste – wystarczy zalać 1-2 łyżeczki suszonych kwiatostanów lub gałązek szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Napar można pić samodzielnie lub z dodatkiem miodu, cytryny czy mięty. Gojnik jest łagodny w smaku, nie zawiera kofeiny i może być bezpiecznie spożywany nawet przez dzieci i osoby starsze. Zaleca się picie 1-2 filiżanek dziennie, zwłaszcza w okresie obniżonej odporności lub przy infekcjach dróg oddechowych. Regularne picie naparu z gojnika wspiera układ immunologiczny, zmniejsza zmęczenie i poprawia ogólne samopoczucie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj