Gorycz w ustach po posiłku to dość częsta dolegliwość, która może mieć różnorodne przyczyny. Najczęściej związana jest z zaburzeniami trawienia, refluksem żołądkowo-przełykowym, infekcjami jamy ustnej, chorobami wątroby, dróg żółciowych lub przyjmowaniem niektórych leków. Wśród farmaceutyków wywołujących gorzki posmak wymienia się antybiotyki (np. metronidazol), leki przeciwgrzybicze, niektóre preparaty na nadciśnienie, przeciwdepresyjne, hormonalne i suplementy mineralne (żelazo, cynk). Gorycz może być także skutkiem ubocznym terapii onkologicznej lub zaburzeń hormonalnych. Często objaw ten pojawia się po spożyciu tłustych, smażonych potraw, alkoholu, kawy czy papierosów. Leczenie polega na identyfikacji i eliminacji przyczyny, zmianie diety, poprawie higieny jamy ustnej oraz konsultacji z lekarzem w przypadku przewlekłych dolegliwości. Warto pamiętać, że długotrwały gorzki posmak może być objawem poważniejszych schorzeń i wymagać diagnostyki laboratoryjnej oraz obrazowej.