Hipoglikemia – co robić, gdy poziom cukru gwałtownie spada

Hipoglikemia to stan, w którym poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl. Objawy to głód, potliwość, drżenie, przyspieszone tętno, niepokój, osłabienie, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, splątanie, a w ciężkich przypadkach – utrata przytomności, drgawki, śpiączka. Najczęściej występuje u osób z cukrzycą leczonych insuliną lub niektórymi lekami doustnymi, ale może dotyczyć także osób zdrowych (np. po wysiłku, głodówce, nadmiernym spożyciu alkoholu). W przypadku hipoglikemii należy natychmiast spożyć szybko przyswajalne węglowodany (sok, glukoza, słodka przekąska), a po 15 minutach sprawdzić poziom cukru i w razie potrzeby powtórzyć. W ciężkich przypadkach konieczna jest pomoc medyczna i podanie glukagonu. Profilaktyka to regularne posiłki, monitorowanie glikemii, dostosowanie dawek leków i edukacja pacjenta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj