Homocysteina – ukryta przyczyna miażdżycy

Homocysteina to aminokwas powstający w organizmie podczas metabolizmu metioniny. Podwyższony poziom homocysteiny we krwi (hiperhomocysteinemia) jest uznawany za niezależny czynnik ryzyka miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i innych chorób sercowo-naczyniowych. Homocysteina uszkadza śródbłonek naczyń, sprzyja tworzeniu się zakrzepów i przyspiesza procesy miażdżycowe. Przyczyną podwyższenia poziomu są niedobory witamin z grupy B (B6, B12, kwasu foliowego), czynniki genetyczne, choroby nerek, palenie tytoniu, dieta uboga w warzywa. Obniżenie poziomu homocysteiny wymaga suplementacji witaminami, zdrowej diety i aktywności fizycznej. Regularne badania poziomu homocysteiny są zalecane osobom z grup ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj