Homocysteina to aminokwas powstający w organizmie podczas metabolizmu metioniny. Podwyższone stężenie homocysteiny (hiperhomocysteinemia) jest uznawane za niezależny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, zakrzepicy, a także powikłań ciąży i chorób neurodegeneracyjnych. Oznaczenie poziomu homocysteiny wykonuje się z krwi żylnej, zwłaszcza u osób z obciążonym wywiadem rodzinnym, młodych pacjentów z chorobami serca, nawracającymi zakrzepicami, kobiet w ciąży z powikłaniami. Przyczyną hiperhomocysteinemii mogą być niedobory witamin B6, B12, kwasu foliowego, choroby nerek, genetyczne defekty enzymatyczne, niektóre leki. Leczenie polega na suplementacji witamin z grupy B, zmianie diety, leczeniu chorób współistniejących. Regularne monitorowanie homocysteiny pozwala na ocenę skuteczności terapii i zmniejszenie ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych.