Immunoglobulina E (IgE) – marker reakcji alergicznej

Immunoglobulina E (IgE) to przeciwciało odgrywające kluczową rolę w reakcjach alergicznych typu natychmiastowego (anafilaktycznych). IgE wiąże się z receptorami na powierzchni komórek tucznych i bazofilów, powodując uwalnianie histaminy i innych mediatorów zapalenia po kontakcie z alergenem. Oznaczenie całkowitego stężenia IgE w surowicy jest pomocne w diagnostyce alergii (astma, alergiczny nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, alergie pokarmowe), niektórych pasożytniczych zakażeń oraz w monitorowaniu skuteczności leczenia. Wysoki poziom IgE nie jest swoisty dla konkretnej alergii – w celu identyfikacji alergenu wykonuje się testy swoiste IgE (ImmunoCAP, testy RAST) lub testy skórne. Niskie wartości IgE nie wykluczają alergii, zwłaszcza u małych dzieci i osób starszych. Oznaczenie IgE jest także pomocne w diagnostyce niektórych chorób immunologicznych i nowotworów (np. szpiczak IgE, chłoniaki).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj