Indeks glikemiczny – jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG (powyżej 70) powodują gwałtowny wzrost cukru, np. białe pieczywo, słodycze, ziemniaki. Produkty o niskim IG (poniżej 55) powodują wolniejszy wzrost glikemii, np. warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe. Dieta oparta na produktach o niskim IG pomaga utrzymać stabilny poziom cukru, zapobiega napadom głodu i wspiera kontrolę masy ciała. W praktyce warto wybierać produkty z pełnego ziarna, unikać słodzonych napojów, słodyczy i białego pieczywa. IG zależy także od sposobu przygotowania potrawy (np. gotowanie zwiększa IG makaronu). Znajomość IG jest szczególnie ważna dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i w profilaktyce chorób metabolicznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj