Interakcje leków z tyraminą – co może zaszkodzić

Tyramina to związek obecny w serach dojrzewających, wędlinach, winie, piwie, czekoladzie, bananach i niektórych innych produktach. U osób stosujących inhibitory MAO (leki przeciwdepresyjne, niektóre leki na Parkinsona) spożycie tyraminy może prowadzić do gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi, bólów głowy, zaburzeń rytmu serca, a nawet udaru. Objawy tzw. „przełomu nadciśnieniowego” pojawiają się nagle i wymagają natychmiastowej pomocy lekarskiej. Pacjenci przyjmujący leki wchodzące w interakcje z tyraminą powinni unikać produktów bogatych w ten związek, czytać etykiety i konsultować dietę z lekarzem lub dietetykiem. Edukacja i świadomość zagrożeń są kluczowe dla bezpieczeństwa terapii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj