Jadłospis przy kamicy nerkowej – co warto wyeliminować?

Kamica nerkowa to schorzenie polegające na tworzeniu się złogów (kamieni) w układzie moczowym. Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce nawrotów i łagodzeniu objawów. Zalecenia dietetyczne zależą od rodzaju kamieni: przy kamicy szczawianowo-wapniowej należy ograniczyć produkty bogate w szczawiany (szpinak, rabarbar, szczaw, buraki, czekolada, orzechy), a także nadmiar witaminy C. Wskazane jest spożywanie odpowiedniej ilości wapnia z diety (nie suplementów), by wiązać szczawiany w jelitach. W kamicy moczanowej należy ograniczyć mięso czerwone, podroby, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe i alkohol, a zwiększyć spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i wody. Przy kamicy fosforanowej zaleca się ograniczenie produktów mlecznych, jaj, orzechów i napojów gazowanych. W każdej postaci kamicy kluczowe jest picie dużej ilości wody (minimum 2–2,5 litra dziennie), unikanie nadmiaru soli i cukru oraz regularna aktywność fizyczna. Dietę warto ustalić indywidualnie z dietetykiem lub nefrologiem, biorąc pod uwagę wyniki badań i rodzaj kamieni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj