Cukrzyca, zwłaszcza niekontrolowana, znacząco obniża odporność organizmu. Przewlekła hiperglikemia upośledza funkcjonowanie leukocytów (neutrofili, limfocytów), zaburza chemotaksję, fagocytozę i produkcję przeciwciał. Osoby z cukrzycą są bardziej podatne na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze – częściej występują u nich zakażenia skóry, układu moczowego, płuc, jamy ustnej (np. grzybica, ropnie, zapalenie płuc, gruźlica). Dodatkowo, wysoki poziom glukozy sprzyja rozwojowi drobnoustrojów i utrudnia gojenie ran. Cukrzyca zaburza także odpowiedź immunologiczną na szczepienia. W celu poprawy odporności osoby z cukrzycą powinny dbać o prawidłową kontrolę glikemii, zdrową dietę, aktywność fizyczną, unikać urazów, regularnie szczepić się (np. przeciw grypie, pneumokokom) i szybko leczyć infekcje.