Jak dieta wpływa na zdrowie dziecka jeszcze przed porodem

Dieta matki w okresie przedkoncepcyjnym i w ciąży ma kluczowe znaczenie dla zdrowia dziecka. Odpowiednia podaż białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin (kwas foliowy, witamina D, B12, A, C, E), minerałów (żelazo, jod, wapń, cynk, magnez) oraz kwasów omega-3 wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego, kostnego, odpornościowego i metabolicznego płodu. Niedobory żywieniowe mogą prowadzić do wad wrodzonych, niskiej masy urodzeniowej, zaburzeń rozwoju psychoruchowego, większego ryzyka chorób przewlekłych w dorosłości (cukrzyca, nadciśnienie, otyłość). Zaleca się spożywanie świeżych warzyw i owoców, ryb, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudego mięsa, nabiału, unikanie alkoholu, nadmiaru cukru, tłuszczów trans i przetworzonej żywności. Suplementacja kwasu foliowego i witaminy D jest niezbędna przed i w trakcie ciąży. Odpowiednia dieta matki to inwestycja w zdrowie dziecka na całe życie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj