Układ odpornościowy to złożony system narządów, komórek i cząsteczek, którego zadaniem jest ochrona organizmu przed patogenami (bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty), komórkami nowotworowymi i innymi zagrożeniami. Składa się z odporności wrodzonej (nieswoistej) – bariery mechaniczne (skóra, błony śluzowe), komórki fagocytujące (makrofagi, neutrofile), białka dopełniacza, oraz odporności nabytej (swoistej) – limfocyty B (produkujące przeciwciała), limfocyty T (niszczące zakażone komórki), komórki pamięci immunologicznej. Układ odpornościowy rozpoznaje obce antygeny, inicjuje reakcję obronną, usuwa zagrożenie i zapamiętuje patogen, by szybciej reagować przy kolejnym kontakcie. Zaburzenia odporności prowadzą do infekcji, chorób autoimmunologicznych, alergii, nowotworów. Wzmacnianie odporności to zdrowa dieta, aktywność fizyczna, szczepienia, unikanie stresu i dbanie o higienę.