Cholesterol LDL, zwany „złym” cholesterolem, odgrywa kluczową rolę w ocenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jego nadmiar prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru. Norma LDL zależy od indywidualnego ryzyka: u zdrowych osób wynosi <115 mg/dl, u osób z czynnikami ryzyka (nadciśnienie, cukrzyca, palenie) <100 mg/dl, a u pacjentów po zawale czy z cukrzycą <70 mg/dl. Wynik powyżej normy wymaga zmiany stylu życia: diety ubogiej w tłuszcze zwierzęce, zwiększenia aktywności fizycznej, rzucenia palenia. W razie braku efektów lub bardzo wysokiego LDL konieczne jest włączenie leków (statyn). Interpretacja wyniku powinna uwzględniać także poziom HDL, trójglicerydów, wiek, płeć i inne czynniki ryzyka. Regularne badania pozwalają na wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczną profilaktykę chorób serca.