Jak kwas foliowy może obniżyć ryzyko raka jelita grubego

Kwas foliowy (witamina B9) to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w procesach podziału komórek, syntezy DNA i naprawy materiału genetycznego. Liczne badania wskazują, że odpowiednia podaż kwasu foliowego może obniżać ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń naprawy DNA, co sprzyja powstawaniu mutacji i rozwojowi zmian nowotworowych. Kwas foliowy bierze także udział w regulacji poziomu homocysteiny, której nadmiar jest czynnikiem ryzyka chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Suplementacja kwasu foliowego jest szczególnie zalecana osobom z grupy ryzyka (obciążenie rodzinne, dieta uboga w warzywa liściaste, przewlekłe choroby przewodu pokarmowego). Najlepszym źródłem witaminy B9 są zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz suplementy diety. Warto pamiętać, że nadmiar kwasu foliowego z suplementów może maskować niedobór witaminy B12, dlatego suplementację należy prowadzić pod kontrolą lekarza. Regularne badania profilaktyczne i zdrowa dieta to podstawa profilaktyki raka jelita grubego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj