Wysokie temperatury mogą być groźne dla zdrowia, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i przewlekle chorych. Aby skutecznie ochłodzić organizm podczas upałów, należy pić dużo chłodnych napojów (najlepiej wodę, herbaty ziołowe, napary miętowe), unikać alkoholu i napojów słodzonych. Warto jeść lekkie, wodniste posiłki (sałatki, owoce, warzywa), unikać ciężkostrawnych, tłustych potraw. Noszenie jasnych, przewiewnych ubrań z naturalnych tkanin, zakładanie kapelusza i okularów przeciwsłonecznych chroni przed przegrzaniem. W godzinach największego nasłonecznienia (11:00–16:00) należy unikać wychodzenia na zewnątrz, a pomieszczenia wietrzyć rano i wieczorem. Skuteczne są chłodne prysznice, kąpiele stóp, okłady z zimnej wody na kark, nadgarstki i czoło. Można stosować wentylatory, klimatyzację (z umiarem), zwilżać powietrze i zasłaniać okna. W razie objawów przegrzania (osłabienie, zawroty głowy, nudności, przyspieszone tętno) należy natychmiast przenieść się do chłodnego miejsca i uzupełnić płyny.