Escherichia coli to bakteria naturalnie występująca w jelitach ludzi i zwierząt, ale niektóre jej szczepy mogą wywoływać groźne zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć zakażenia E. coli, należy przestrzegać kilku kluczowych zasad higieny: dokładnie myć ręce przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety, kontakcie ze zwierzętami i surowym mięsem. Warzywa i owoce należy myć pod bieżącą wodą, a mięso, zwłaszcza wołowe, dokładnie gotować lub smażyć. Unikać spożywania niepasteryzowanego mleka i soków, surowych jaj oraz potraw z niepewnego źródła. Należy dbać o czystość kuchni, desek do krojenia i noży, nie używać tych samych narzędzi do surowego mięsa i innych produktów. W podróży pić tylko wodę butelkowaną i unikać lodu z niepewnego źródła. W przypadku objawów zatrucia (biegunka, bóle brzucha, gorączka) należy skonsultować się z lekarzem.