Zielona herbata jest bogata w polifenole, zwłaszcza katechiny (EGCG), które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że regularne spożywanie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko rozwoju raka żołądka poprzez neutralizację wolnych rodników, hamowanie proliferacji komórek nowotworowych, indukcję apoptozy (śmierci komórek nowotworowych) oraz hamowanie angiogenezy (tworzenia naczyń krwionośnych w guzie). Zielona herbata wspiera także układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i działa ochronnie na błonę śluzową żołądka. Najkorzystniejsze efekty uzyskuje się przy regularnym piciu 2–3 filiżanek dziennie, najlepiej bez cukru i sztucznych dodatków. Zielona herbata nie zastępuje badań profilaktycznych ani leczenia, ale może być elementem zdrowego stylu życia zmniejszającego ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.