Uchyłki w układzie pokarmowym to niewielkie uwypuklenia ściany jelita, najczęściej występujące w okrężnicy (jelicie grubym). Ich powstawanie jest związane z osłabieniem mięśniówki jelita oraz wzrostem ciśnienia wewnątrz światła przewodu pokarmowego, co prowadzi do wypchnięcia błony śluzowej przez warstwę mięśniową. Głównymi czynnikami ryzyka są: dieta uboga w błonnik, siedzący tryb życia, otyłość, przewlekłe zaparcia, podeszły wiek oraz predyspozycje genetyczne. Uchyłki mogą przez długi czas nie dawać żadnych objawów, jednak w przypadku ich zapalenia (diverticulitis) pojawiają się bóle brzucha (najczęściej w lewym dole biodrowym), gorączka, zaburzenia rytmu wypróżnień oraz wzdęcia. Powikłania uchyłków to m.in. krwawienia, perforacja jelita, ropień, przetoki czy niedrożność. Profilaktyka polega na diecie bogatej w błonnik (warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe), regularnej aktywności fizycznej, odpowiednim nawodnieniu i unikaniu przewlekłych zaparć. W przypadku objawów zapalenia uchyłków konieczna jest konsultacja lekarska i leczenie antybiotykami, a w ciężkich przypadkach – zabieg chirurgiczny.