Karmienie piersią zmniejsza ryzyko rozwoju alergii u dzieci, zwłaszcza w rodzinach obciążonych alergią. Mleko matki zawiera immunoglobuliny, komórki odpornościowe, prebiotyki i składniki przeciwzapalne, które wspierają dojrzewanie układu immunologicznego i barierę jelitową. Zaleca się wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia, a następnie stopniowe wprowadzanie pokarmów uzupełniających. Nie ma potrzeby eliminowania z diety matki potencjalnych alergenów „na zapas” – wyjątkiem są sytuacje, gdy u dziecka wystąpi reakcja alergiczna (np. wysypka, biegunka, kolki po spożyciu mleka przez matkę). Wtedy lekarz może zalecić dietę eliminacyjną i dalszą diagnostykę. Karmienie piersią łagodzi także przebieg alergii pokarmowych i zmniejsza ryzyko infekcji. W przypadku potwierdzonej alergii u dziecka konsultacja z alergologiem i dietetykiem jest niezbędna dla prawidłowego prowadzenia diety i żywienia.