Karmienie piersią – korzyści dla dziecka i matki oraz najczęstsze problemy

Karmienie piersią jest rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia i większość towarzystw medycznych jako optymalna forma żywienia noworodków i niemowląt przez co najmniej pierwsze 6 miesięcy życia. Mleko matki zawiera unikalne składniki – przeciwciała, enzymy, probiotyki, białka, tłuszcze i węglowodany – które idealnie odpowiadają potrzebom rozwijającego się organizmu. Dzieci karmione piersią lepiej rozwijają odporność, są mniej narażone na infekcje dróg oddechowych, alergie, cukrzycę typu 1 i 2, otyłość oraz astmę. U matki laktacja wspiera inwolucję macicy, zmniejsza ryzyko depresji poporodowej, raka jajnika i piersi, cukrzycy typu 2 i pomaga szybciej wrócić do formy po porodzie. Karmienie piersią buduje wyjątkową więź emocjonalną. Najczęstsze problemy laktacyjne to ból brodawek, zastoje pokarmu, zapalenie piersi, trudności z przystawieniem i poczucie „zbyt małej ilości mleka”. Wymagają one wsparcia doradcy laktacyjnego, poprawy techniki przystawiania, regularnego przystawiania niemowlęcia oraz, w razie potrzeby, leczenia farmakologicznego. Kluczowe jest również wsparcie partnera i najbliższych. Mimo trudności ogromna większość kobiet może z sukcesem karmić piersią przy dobrej edukacji i opiece laktacyjnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj