Barwa stolca jest istotnym wskaźnikiem zdrowia układu pokarmowego. Jasnobrązowy i brązowy kolor kału to norma – efekt trawienia bilirubiny i żółci. Zmiana zabarwienia na bardzo ciemny, smolisty lub czarny (tzw. melena) może sygnalizować obecność krwi utlenionej wskutek krwawienia z górnych odcinków przewodu (np. wrzód, żylaki przełyku). Kał jasnoszary, biały świadczy o braku żółci – objaw chorób wątroby lub dróg żółciowych. Zielony stolec to częsty skutek przyspieszonego pasażu jelit i przewagi warzyw w diecie, fiolet niebieski, żółty mogą być skutkiem infekcji, leków lub chorób zaburzających trawienie tłuszczów (np. celiakia, mukowiscydoza). Czerwony kolor oznacza najczęściej świeżą krew z dolnych odcinków (hemoroidy, polipy, rak jelita). Wszystkie trwałe zmiany koloru kału, twarde, cienkie lub śluzowate stolce wymagają konsultacji lekarza i – w razie potrzeby – diagnostyki laboratoryjnej lub kolonoskopii.