Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) to roślina o szerokim zastosowaniu w medycynie naturalnej i kuchni. Zawiera saponiny, flawonoidy, alkaloidy, błonnik i witaminy. Działa przeciwzapalnie, pobudza trawienie, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspiera laktację u kobiet karmiących, łagodzi objawy menopauzy i PMS. Kozieradkę stosuje się w postaci naparów, kapsułek, proszku lub jako przyprawę. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, wspiera odporność i poprawia apetyt. Przeciwwskazania to ciąża (może wywołać skurcze macicy), alergia na rośliny strączkowe, cukrzyca (może nasilać działanie leków hipoglikemizujących). Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem. Kozieradka jest ceniona w fitoterapii, ale nie zastępuje leczenia farmakologicznego poważnych chorób.