Kwas liponowy – zastosowanie, dawkowanie i występowanie

Kwas liponowy (alfa-liponowy, ALA) to naturalny związek o silnych właściwościach przeciwutleniających, występujący w każdej komórce organizmu. Bierze udział w przemianach energetycznych, wspomaga pracę mitochondriów i neutralizuje wolne rodniki. Kwas liponowy stosowany jest jako suplement diety w leczeniu neuropatii cukrzycowej, wspomaganiu leczenia cukrzycy, ochronie wątroby, detoksykacji organizmu oraz w terapiach antyoksydacyjnych. Może wspierać regenerację witamin C i E, poprawiać wrażliwość na insulinę i chronić komórki nerwowe. Naturalnie występuje w czerwonym mięsie, szpinaku, brokułach, ziemniakach i drożdżach. Zalecane dawkowanie w suplementacji to zwykle 300–600 mg dziennie, najlepiej na czczo, ale dawkę należy dostosować do wskazań lekarza. Skutki uboczne są rzadkie, ale mogą obejmować nudności, bóle brzucha, wysypkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania to ciąża, karmienie piersią, niektóre choroby metaboliczne. Kwas liponowy może wchodzić w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi, dlatego suplementację należy skonsultować z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj