Wywar z kości, zwany także bulionem kostnym, to tradycyjny napój o licznych właściwościach zdrowotnych. Przygotowuje się go poprzez długie gotowanie kości wołowych, drobiowych lub wieprzowych z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw. Długi czas gotowania (nawet 12-24 godziny) pozwala na uwolnienie z kości kolagenu, aminokwasów, minerałów (wapń, magnez, fosfor), glukozaminy i chondroityny. Wywar z kości wspomaga regenerację stawów, wzmacnia kości, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także wspiera układ odpornościowy i trawienny. Jest polecany osobom po urazach, w okresie rekonwalescencji, sportowcom oraz osobom starszym. Bulion kostny jest lekkostrawny, sycący i może być bazą do wielu zup, sosów i dań jednogarnkowych. Przepis: do dużego garnka włożyć umyte kości, zalać zimną wodą, dodać warzywa (marchew, seler, pietruszka, cebula), przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól) i gotować na małym ogniu przez minimum 8-12 godzin. Po ugotowaniu przecedzić, schłodzić i przechowywać w lodówce. Regularne spożywanie wywaru z kości może wspomagać zdrowie stawów, odporność i ogólną kondycję organizmu.