Mięta to zioło o szerokim zastosowaniu w medycynie naturalnej, kosmetyce i kuchni. Olejek miętowy zawiera mentol, który wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i rozkurczowe. Stosowany jest w leczeniu dolegliwości trawiennych (wzdęcia, niestrawność, kolki), bólów głowy (np. w postaci wcierania w skronie), przeziębień (inhalacje, płukanki do gardła), a także w pielęgnacji skóry (działa odświeżająco i łagodzi podrażnienia). Olejek miętowy znajduje zastosowanie w aromaterapii – poprawia koncentrację, łagodzi stres i zmęczenie. W kuchni mięta używana jest do naparów, deserów, sałatek i napojów chłodzących. Przeciwwskazania do stosowania olejku to alergia na mentol, astma, ciąża i małe dzieci (ze względu na ryzyko skurczu krtani). Mięta jest rośliną łatwą w uprawie, a jej regularne spożywanie wspiera zdrowie układu pokarmowego i oddechowego.