Mikotoksykoza – objawy, przyczyny, zapobieganie

Mikotoksykoza to zatrucie organizmu toksynami produkowanymi przez pleśnie (mykotoksyny), które mogą znajdować się w żywności (zboża, orzechy, przyprawy, suszone owoce). Najczęstsze mykotoksyny to aflatoksyny, ochratoksyna A, zearalenon, fumonizyny. Objawy mikotoksykozy są niespecyficzne: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, osłabienie, uszkodzenie wątroby, nerek, a nawet nowotwory. Przyczyny to spożycie skażonej żywności, niewłaściwe przechowywanie produktów i brak kontroli jakości. Zapobieganie polega na kupowaniu żywności z pewnych źródeł, przechowywaniu jej w suchych, przewiewnych miejscach, unikanie produktów z widoczną pleśnią, regularnej kontroli dat ważności. W przypadku podejrzenia zatrucia należy skonsultować się z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj