Mikroflora jelitowa – jaka jest jej rola w naszym organizmie.

Mikroflora jelitowa, zwana też mikrobiotą, to zespół bilionów mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy człowieka. Jej rola w organizmie jest nie do przecenienia – wpływa na trawienie, wchłanianie składników odżywczych, produkcję witamin (np. K, B12), odporność, metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego (tzw. oś jelito-mózg). Prawidłowa mikroflora chroni przed infekcjami, wspiera regenerację błony śluzowej jelit, reguluje procesy zapalne i uczestniczy w detoksykacji. Zaburzenia mikroflory (dysbioza) są związane z wieloma chorobami: otyłością, cukrzycą, zespołem jelita drażliwego, alergiami, chorobami autoimmunologicznymi, depresją. Kluczowe dla zdrowia mikrobioty są: zróżnicowana dieta bogata w błonnik, fermentowane produkty mleczne, unikanie nadmiaru antybiotyków, stresu i przetworzonej żywności. Współczesna medycyna coraz częściej sięga po probiotyki, prebiotyki i transplantację mikrobioty jelitowej w leczeniu chorób przewlekłych. Dbanie o zdrową mikroflorę to inwestycja w odporność, dobre samopoczucie i długowieczność.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj