Nabiał a działanie leków – co warto wiedzieć

Nabiał (mleko, jogurty, sery) może wpływać na wchłanianie i skuteczność wielu leków. Wapń zawarty w nabiale wiąże niektóre antybiotyki (np. tetracykliny, fluorochinolony), zmniejszając ich przyswajanie i skuteczność. Mleko może także osłabiać działanie leków na tarczycę (lewonorgestrel) i niektórych preparatów żelaza. Z drugiej strony, nabiał łagodzi podrażnienia żołądka wywołane przez niektóre leki (NLPZ). Zaleca się przyjmowanie leków z odpowiednim odstępem od spożycia nabiału – zwykle 2 godziny przed lub po. Warto czytać ulotki i konsultować się z lekarzem lub farmaceutą w przypadku wątpliwości. Świadome łączenie leków i diety zwiększa skuteczność terapii i minimalizuje ryzyko działań niepożądanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj