Niedobór selenu a ryzyko raka wątroby

Selen to pierwiastek śladowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza układu odpornościowego i antyoksydacyjnego. Badania wykazują, że niedobór selenu może zwiększać ryzyko rozwoju raka wątroby, szczególnie u osób z przewlekłymi chorobami wątroby (wirusowe zapalenie wątroby, marskość). Selen chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, bierze udział w detoksykacji i regulacji procesów zapalnych. Jego niedobór prowadzi do osłabienia odporności, zaburzeń pracy tarczycy, a także zwiększa podatność na infekcje i nowotwory. Źródła selenu to orzechy brazylijskie, ryby, jaja, produkty pełnoziarniste. Suplementacja selenu powinna być prowadzona ostrożnie, ponieważ nadmiar jest toksyczny. W profilaktyce raka wątroby kluczowa jest zbilansowana dieta, unikanie alkoholu, szczepienia przeciw WZW i regularne badania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj