Niestrawność (dyspepsja) to zespół objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak uczucie pełności, wzdęcia, odbijanie, pieczenie w nadbrzuszu, nudności czy bóle brzucha po posiłkach. Przyczyny niestrawności są bardzo różnorodne – mogą wynikać z błędów dietetycznych (spożywanie tłustych, ciężkostrawnych potraw, przejadanie się, picie gazowanych napojów), stresu, palenia papierosów, nadużywania alkoholu czy kawy. Niestrawność może być także objawem chorób przewodu pokarmowego: refluksu żołądkowo-przełykowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia żołądka, kamicy żółciowej, nietolerancji pokarmowych czy zakażenia Helicobacter pylori. W rzadkich przypadkach może świadczyć o poważniejszych schorzeniach, takich jak nowotwory żołądka czy trzustki. Diagnostyka obejmuje wywiad, badania laboratoryjne, USG jamy brzusznej, gastroskopię. Leczenie zależy od przyczyny – dieta lekkostrawna, unikanie czynników drażniących, leki zobojętniające, prokinetyczne, eradykacja H. pylori. W przypadku utrzymujących się objawów lub alarmujących sygnałów (krwawienia, utrata masy ciała, anemia) konieczna jest pilna konsultacja gastroenterologiczna.