Nietolerancja glutenu to szerokie pojęcie obejmujące celiakię, alergię na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w której spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, zaburzeń wchłaniania i licznych objawów (biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, niedokrwistość, utrata masy ciała, zmęczenie, wysypki). Alergia na pszenicę objawia się reakcjami alergicznymi (pokrzywka, obrzęk, duszność), a nadwrażliwość – niespecyficznymi dolegliwościami jelitowymi. W diagnostyce celiakii wykonuje się badania serologiczne (przeciwciała anty-tTG, EMA), badania genetyczne (HLA-DQ2/DQ8), biopsję jelita cienkiego. Ważne, by nie eliminować glutenu z diety przed wykonaniem badań. Leczenie polega na ścisłej diecie bezglutenowej. W przypadku podejrzenia nietolerancji glutenu należy skonsultować się z gastroenterologiem lub dietetykiem.