Peptyd C – dlaczego oznaczenie jego poziomu ma znaczenie w cukrzycy?

Peptyd C to fragment cząsteczki proinsuliny, który powstaje podczas syntezy insuliny w trzustce. Oznaczanie jego poziomu pozwala na ocenę wydolności komórek beta trzustki i rozróżnienie typów cukrzycy. W cukrzycy typu 1 poziom peptydu C jest niski lub nieoznaczalny (zniszczenie komórek beta), natomiast w typie 2 – prawidłowy lub podwyższony (insulinooporność, ale zachowana produkcja insuliny). Badanie peptydu C jest przydatne w ocenie konieczności wdrożenia insulinoterapii, monitorowaniu przeszczepów trzustki, diagnostyce hipoglikemii i różnicowaniu przyczyn cukrzycy. Oznaczenie peptydu C wykonuje się na czczo lub po stymulacji glukozą. Wynik interpretuje się zawsze w kontekście poziomu glukozy, insuliny i obrazu klinicznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj