Pieczenie skóry dłoni po obieraniu cytrusów to częsty objaw alergii kontaktowej na składniki zawarte w skórce i soku tych owoców. Cytrusy mogą wywoływać zarówno alergię pokarmową, jak i kontaktową, a objawy pojawiają się najczęściej zaraz po kontakcie z owocem. Typowe symptomy to zaczerwienienie, świąd, pieczenie, a czasem nawet obrzęk skóry dłoni. W przypadku alergii kontaktowej dochodzi do alergicznego kontaktowego zapalenia skóry – każda część dłoni, która miała kontakt z owocem, może zareagować podrażnieniem. Najlepszym sposobem postępowania jest natychmiastowe umycie rąk letnią wodą i delikatnym mydłem, unikanie drapania oraz zastosowanie kremu łagodzącego. Jeśli objawy są silne lub utrzymują się dłużej, warto sięgnąć po preparaty antyalergiczne, takie jak wapno czy leki przeciwhistaminowe. W przyszłości używaj rękawiczek ochronnych podczas obierania cytrusów i obserwuj reakcje skóry. W przypadku nawracających objawów konieczna jest konsultacja z dermatologiem lub alergologiem.