Pieczenie skóry po jedzeniu owoców morza – objaw alergii pokarmowej?

Pieczenie skóry po spożyciu owoców morza to typowy objaw alergii pokarmowej. Reakcja alergiczna może pojawić się natychmiast lub nawet po kilku godzinach od spożycia. Najczęściej występują świąd, wysypka, pokrzywka, a także pieczenie i zaczerwienienie skóry. Objawom skórnym mogą towarzyszyć inne symptomy alergii, takie jak obrzęk warg, języka, trudności w oddychaniu, nudności, wymioty, bóle brzucha czy biegunka. U osób z astmą może dojść do nasilenia napadów duszności. W przypadku pojawienia się pieczenia skóry, zwłaszcza w połączeniu z innymi objawami, należy niezwłocznie przerwać spożycie owoców morza i w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem. W przypadku silnych reakcji (obrzęk, duszność, pokrzywka uogólniona) konieczna jest szybka interwencja medyczna. Osoby z potwierdzoną alergią na owoce morza powinny unikać tych produktów i mieć przy sobie leki przeciwhistaminowe lub adrenalinę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj