Pieczenie skóry po kontakcie z mąką – możliwe uczulenie pokarmowe?

Pieczenie skóry po kontakcie z mąką może być objawem alergii pokarmowej lub kontaktowej na białka pszenicy, gluten lub dodatki obecne w mące. Najczęściej reakcja pojawia się u osób z już istniejącą nadwrażliwością na gluten (celiakia) lub alergią na białka zbóż. Objawy to pieczenie, zaczerwienienie, wysypka, a czasem obrzęk w miejscu kontaktu. U niektórych osób mogą wystąpić także objawy ogólne, takie jak duszność czy pokrzywka. Jeśli pieczenie pojawia się po każdym kontakcie z mąką, należy unikać jej bezpośredniego dotyku, używać rękawiczek ochronnych i skonsultować się z alergologiem w celu wykonania testów alergicznych. W przypadku silnych reakcji należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj