Pieczenie skóry po kremie z kwasem azelainowym – jak ocenić tolerancję?

0
4

Kwas azelainowy to składnik często stosowany w pielęgnacji skóry trądzikowej, naczynkowej i z przebarwieniami. Choć uchodzi za łagodny, może powodować pieczenie, mrowienie lub zaczerwienienie, zwłaszcza u osób z cerą wrażliwą lub przy pierwszych aplikacjach. Aby ocenić tolerancję, warto rozpocząć stosowanie od najniższego stężenia, aplikować krem co 2–3 dni wieczorem i obserwować reakcję skóry. Delikatne pieczenie, które ustępuje po kilkunastu minutach, jest uznawane za normalne i zwykle mija po kilku użyciach. Jeśli jednak pojawia się silne pieczenie, ból, wysypka lub obrzęk, należy przerwać stosowanie kremu i sięgnąć po łagodzący krem z pantenolem lub aloesem. Przy dobrej tolerancji można stopniowo zwiększać częstotliwość stosowania. Warto unikać łączenia kwasu azelainowego z innymi silnie złuszczającymi składnikami (retinol, kwasy AHA/BHA) i zawsze stosować ochronę przeciwsłoneczną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj