Pokrzywa indyjska – odchudzanie, właściwości i przeciwwskazania

Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) to roślina znana w medycynie ajurwedyjskiej, której głównym składnikiem aktywnym jest forskolina. Zyskała popularność jako suplement wspomagający odchudzanie, ponieważ forskolina pobudza lipolizę, czyli rozkład tłuszczów w komórkach, oraz wpływa na metabolizm. Badania wskazują, że regularne stosowanie ekstraktu z pokrzywy indyjskiej może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiać masę mięśniową i korzystnie wpływać na poziom hormonów tarczycy. Roślina wykazuje także działanie przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne, obniżające ciśnienie krwi oraz wspierające pracę serca. Pokrzywa indyjska jest stosowana w leczeniu astmy, jaskry, łuszczycy, a także jako środek poprawiający trawienie. Jednak nie każdy może ją stosować – przeciwwskazaniami są choroby serca, niskie ciśnienie tętnicze, ciąża, karmienie piersią, nadczynność tarczycy oraz przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. Skutki uboczne mogą obejmować biegunkę, nudności, bóle głowy i zawroty. Przed zastosowaniem suplementów z pokrzywy indyjskiej warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza przy chorobach przewlekłych lub przyjmowaniu leków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj