Dieta cukrzyka powinna być zbilansowana, bogata w błonnik, uboga w cukry proste i tłuszcze nasycone. Przykładowe przepisy: 1) Śniadanie: owsianka na mleku roślinnym z orzechami, jagodami i cynamonem. 2) Drugie śniadanie: kanapka z pełnoziarnistego chleba, chudą wędliną, warzywami i pastą z awokado. 3) Obiad: grillowany filet z kurczaka, kasza gryczana, surówka z kapusty i marchewki. 4) Podwieczorek: jogurt naturalny z siemieniem lnianym i malinami. 5) Kolacja: sałatka z tuńczykiem, fasolą, pomidorem, ogórkiem i oliwą z oliwek. Ważne jest regularne spożywanie posiłków (4–5 dziennie), unikanie produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, białego pieczywa i napojów słodzonych. Wskazane są warzywa, owoce o niskim indeksie glikemicznym, ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe. Dietę należy dostosować do indywidualnych potrzeb, poziomu aktywności i zaleceń lekarza lub dietetyka.