Dieta mamy karmiącej piersią powinna być zbilansowana, bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Przykładowy jadłospis: śniadanie – owsianka na mleku z owocami i orzechami, kanapka z pełnoziarnistego chleba z twarogiem i warzywami; drugie śniadanie – jogurt naturalny z bananem, garść migdałów; obiad – zupa jarzynowa, gotowana pierś z kurczaka, kasza gryczana, surówka z marchewki i jabłka; podwieczorek – sałatka owocowa, smoothie z jarmużu i kiwi; kolacja – omlet z warzywami, kromka chleba razowego, pomidor. W diecie ważne są produkty mleczne, chude mięso, ryby, jaja, pełnoziarniste zboża, warzywa i owoce. Należy pić dużo wody, unikać nadmiaru kawy, herbaty, słodyczy, tłustych i smażonych potraw. Ostrożnie należy wprowadzać nowe produkty, obserwując reakcję dziecka. W razie alergii lub nietolerancji pokarmowych warto skonsultować dietę z dietetykiem.