Seryna – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka

Seryna to aminokwas endogenny, odgrywający ważną rolę w syntezie białek, metabolizmie, funkcjonowaniu układu nerwowego i budowie struktur błon komórkowych. Jest niezbędna do produkcji enzymów oraz neuroprzekaźnika – acetylocholiny, wspomaga także działanie systemu odpornościowego i detoksykację organizmu. Seryna bierze udział w syntezie kreatyny, puryn, pirymidyn oraz przyczynia się do regeneracji tkanek po urazach. Wspiera działanie błon śluzowych, ułatwia wchłanianie składników odżywczych oraz kontroluje wydzielanie hormonów. Można ją znaleźć w mięsie, rybach, jajkach, nabiale, nasionach roślin strączkowych i orzechach. Niedobory seryny prowadzą do zaburzeń neurologicznych, schorzeń skóry, spadku odporności, a nadmiar może powodować zaburzenia metaboliczne. Suplementacja seryny sprawdza się w leczeniu niektórych chorób metabolicznych oraz u sportowców obciążonych długotrwałym wysiłkiem. Zalecane jest przestrzeganie zbilansowanej diety i konsultacja z dietetykiem lub lekarzem przy wyborze suplementacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj