Siła nasion – właściwości zdrowotne

Nasiona (chia, siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam) to prawdziwa skarbnica składników odżywczych: białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin (E, B, kwas foliowy), minerałów (magnez, cynk, żelazo, wapń), przeciwutleniaczy i fitosteroli. Regularne spożywanie nasion wspiera pracę serca, reguluje poziom cholesterolu, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Siemię lniane i chia są bogate w kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Nasiona dyni zawierają cynk, wspierający odporność i zdrowie prostaty. Słonecznik to źródło witaminy E – silnego przeciwutleniacza. Sezam dostarcza wapnia i fitosteroli, obniżających poziom cholesterolu. Nasiona można dodawać do jogurtów, sałatek, pieczywa, koktajli. Najlepiej spożywać je świeżo zmielone lub namoczone, by zwiększyć przyswajalność składników. Siła nasion tkwi w ich różnorodności i bogactwie wartości odżywczych – warto włączyć je do codziennej diety dla zdrowia i dobrej kondycji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj