Śluz w kale – przyczyny, choroby

Obecność śluzu w kale to objaw, który może budzić niepokój, choć nie zawsze oznacza poważną chorobę. Śluz jest naturalnym składnikiem wydzielanym przez komórki nabłonka jelitowego, chroniącym ściany jelit przed drażnieniem i ułatwiającym przesuwanie treści pokarmowej. Niewielka ilość przezroczystego śluzu jest fizjologiczna, ale jego nadmiar, zmiana barwy (na żółty, zielony, krwisty) lub obecność w kale wraz z innymi objawami może świadczyć o zaburzeniach. Najczęstsze przyczyny to infekcje jelitowe (bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze), zespół jelita drażliwego (IBS), nieswoiste choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna), nietolerancje pokarmowe (np. laktozy, glutenu), polipy, nowotwory jelita, hemoroidy, a także przewlekły stres. Śluz w kale często towarzyszy biegunkom, bólom brzucha, wzdęciom, zmianom rytmu wypróżnień. Diagnostyka obejmuje badania kału, morfologię, CRP, USG jamy brzusznej, kolonoskopię. Leczenie zależy od przyczyny – infekcje wymagają leczenia przeciwbakteryjnego lub przeciwpasożytniczego, IBS – zmiany diety i stylu życia, choroby zapalne – leczenia immunosupresyjnego. W przypadku niepokojących objawów (krew w kale, utrata masy ciała, gorączka) konieczna jest szybka konsultacja lekarska.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj