Sól emska to produkt leczniczy powstający z naturalnych soli mineralnych (sód, potas, wapń, magnez, węglany i siarczany), pozyskiwanych z regionu Bad Ems w Niemczech. Działa poprzez rozpuszczanie w wodzie i picie jako roztwór o działaniu alkalizującym, wykrztuśnym i nawilżającym. Sól emska łagodzi dolegliwości górnych dróg oddechowych – rozrzedza śluz, wspomaga oczyszczanie gardła, łagodzi kaszel, suchość w krtani i ułatwia odkrztuszanie. Stosowana jest także jako środek łagodzący przy przewlekłych nieżytach, chrypce czy podrażnieniach od dymu tytoniowego. Można ją wykorzystywać do płukania jamy ustnej albo inhalacji parowej. Nie jest zalecana przy diecie niskosodowej (nadciśnienie, niewydolność serca, choroby nerek). Typowa dawka: 1 tabletka/łyżeczka na szklankę wody, 1–3 razy dziennie. Produkt naturalny, stosunkowo bezpieczny, ale długotrwałe lub nadmierne użycie powinno być skonsultowane z lekarzem.