Sterole roślinne (fitosterole) to związki występujące naturalnie w roślinach, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka, zwłaszcza w kontekście profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Ich główną właściwością jest zdolność do obniżania poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi poprzez hamowanie jego wchłaniania w jelitach. Fitosterole występują w olejach roślinnych, orzechach, nasionach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach. Regularne spożywanie produktów wzbogaconych w sterole roślinne może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10%. Sterole nie wpływają na poziom „dobrego” cholesterolu HDL i nie obniżają trójglicerydów. Są szczególnie polecane osobom z hipercholesterolemią, w prewencji miażdżycy i choroby wieńcowej. Bezpieczna dawka to ok. 2 g dziennie. Nadmiar fitosteroli nie jest wskazany u dzieci, kobiet w ciąży i osób z rzadkimi chorobami metabolicznymi. Warto wprowadzić je do diety jako element zdrowego stylu życia, obok aktywności fizycznej i zbilansowanej diety.