Tarnina – właściwości, zastosowanie, przetwory i aktualna cena.

Tarnina (Prunus spinosa) to dziko rosnący krzew o niebiesko-czarnych, cierpkich owocach, które od wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej i kuchni. Owoce tarniny są bogate w witaminę C, antocyjany, garbniki, flawonoidy i kwasy organiczne. Właściwości tarniny obejmują działanie przeciwzapalne, ściągające, przeciwbiegunkowe, moczopędne i wzmacniające odporność. Przetwory z tarniny – soki, syropy, nalewki, dżemy, herbatki – wspomagają leczenie infekcji dróg moczowych, przeziębień, problemów trawiennych i biegunkowych. Owoce tarniny są również cenione jako składnik nalewek (tarninówka), które wykazują działanie rozgrzewające i poprawiające trawienie. W kosmetyce ekstrakty z tarniny stosuje się do pielęgnacji skóry wrażliwej i naczynkowej. Aktualna cena owoców tarniny na rynku zależy od sezonu i regionu – w 2024 roku za kilogram świeżych owoców trzeba zapłacić od 10 do 20 zł, a przetwory są dostępne w sklepach zielarskich i internetowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj